Dagens instuderingsobjekt....

Avokado (Persea americana) är en art i familjen lagerväxter, som odlas för sina frukter. Arten kan ha uppstått i södra Mexiko, men redan innan européerna kom odlades den ända ner till centrala Peru. Numera odlas arten över hela världen på platser med lämpligt klimat.

Avokado blir ett 20 meter högt städsegrönt träd och har 12-25 centimeter långa blad. Trädet tål inte frost och växer enbart i subtropiska och tropiska klimat. Frukten är ett knytnävsstort bär med stor kärna. Fruktköttet är mört och gult till ljusgrönt, medan skalet, som ej går att äta, är grönt till mörkgrönt. Ett normalt avokadoträd ger omkring 120 frukter per år.

Ordet avokado kommer ytterst från ahuacatl på aztekernas språk nahuatl. Det betyder ordagrant testikel och kom till svenska genom spanskan. Frukten kallades förr även advokatpäron, då formen är päronaktig och på grund av en folketymologisk koppling till advokater. Andra namn var krokodilpäron eller alligatorpäron, då skalet påminner om krokodilers och alligatorers skinn.

Avokado innehåller nyttiga fetter, antioxidanter, A-vitamin, betakaroten och fler viktiga näringsämnen. Avokado kan vara bra för levern, hjärta och den används ofta inom skönhetsvård.






















Dagens test. Mosade 1/2 avokado och tillsatte lite olja. Man måste ligga ner för det är kletigt och vill inte fastna riktigt, men resultatet blev babylent ansikte, så det var värt kletet.

Hudvård med avokado och avokadoolja

Avokado används ofta vid hudvård. Olja är en av de som lättast tränger in i huden och avokado är rik på näringsämnen som kan vara nyttiga för huden. De enkelomättade  fettsyrorna i avokadooljan är exakt vad huden behöver. De löser upp fett och smuts och tillsammans med en skrubb ges en djup rengöring.


Avokado är ett särskilt bra val för torr hy. Röd och av sol irriterad hy lindras av avokado. Avokadooljan är för övrigt svagt solskyddande men effekten är inte jämförbar med "riktiga" solskyddsmedel och den kan inte ersätta sådana.

Ansiktsmasker med avokado för torr hy

Avokado tillsammans med lite olivolja blir en enkel ansiktsmask. Denna passar väl den som har torr hy. Du kan variera masken med några matskedar honung och banan.

Ett ägg utan äggvita kan även tillsättas.

För fet hy tillsätts lite citronsaft

Ansiktsmasken görs som tidigare men om ägg används sätts hela ägget till istället för bara äggulan. Dessutom sätter man till lite citronsaft. Vindruvor kan också mosas i.

Innan du sätter på en ansiktsmask bör du ha tvättat huden noggrant. Låt masken sitta på under tjugo minuter och tvätta sedan av den med ljummet vatten.

Avokado innehåller rätt fett

Avokado innehåller ovanligt mycket fett för att vara en frukt. Det mesta av fettet är nyttigt enkelomättat fett precis som i olivolja. Mer enkelomättat fett i vår kost och mindre av mättat fett tros minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. För de flesta går det därför utmärkt att äta avokado dagligen. En avokado per dag bör heller inte vara ett problem om man försöker gå ner i vikt.

Fler trevliga näringsämnen

Avokado är rik på B6-vitamin, folsyra, kalium och A-vitamin. Den innehåller också E-vitamin och antioxidanten lutein. I den hittas också Glutathion som kraftigt antioxiderande och fettlöslig och Beta-sitosterol som är bra för kolesterol nivåerna.

Avokado skyddar levern

Japanska forskade gav avokado och 22 andra frukter till råttor. Varje grupp av råttor fick bara en typ av frukt. Råttorna gavs sedan ett ämne mycket giftigt för levern. De råttor som fick avokado var den grupp som fick minst skada på levern.

- Vid sidan om att erbjuda smak och näring verkar avokado förbättra leverns hälsa. Efter att ha sett resultaten har jag har börjat äta avokado själv, berättar Hirokazu Kawagishi, professor i tillämpad biologisk kemi vid Shizuoka University, i ett förberett uttalande.

Vid sidan om avokado visade sig åtta andra frukter ha mätbar leverskyddande verkan.

Kalium i avokado

Mer kalium, kalcium och magnesium i kosten från frukt, grönsaker och bär och mindre natrium minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Det finns förhållandevis mycket kalium i avokado. Andra goda källor är banan, mandlar, spenat och morot.

Flera sorters antioxidanter i avokado

Förutom enkel omättat fett och kalium innehåller avokado flera antioxidanter. Dels finns fenolföreningar som i bl.a. grönt te men också A-vitamin, betakaroten och C-vitamin. En kost naturligt rik på antioxidanter tros minska risken för flera allvarliga sjukdomar som bl.a. cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

Snabbmogna en avokado

Numera säljs betydligt dyrare avokado som faktiskt är mjuk. Men i övrigt är de flesta hårda. Avokado går emellertid att snabbmogna. Antingen kan man låta avokadon ligga i rumstemperatur tillsammans med äpplen i en fruktskål. Etylen från äpplena stimulerar mognaden. För ännu snabbare mognade kan man lägga avokado tillsammans med äpplen i en plastpåse.

Texten lånad av http://www.nyfikenvital.org


Avokadosmoothie är gott med banan eller äpple till samt lite vätska, eller gör juice av två avokado, ett äpple och en apelsin i en juicepress.

 

Får väl se vad jag tar mig an imorgon då, men först på listan är Cellgift Nr.3

Kommentarer :

#1: Elisabet Roslund

En liten hälsning från mig bara..............

Kraaaam

skriven
#2: Elisabeth, Kristina och Maria

Hej!

Vi är tre sjuksköterskor som studerar till distriktssköterskor som planerar en studie om att skriva i en blogg när en familjemedlem insjuknat i en cancersjukdom. Vi vill med denna studie få kunskap om närståendes upplevelser av att skriva i en blogg och att denna kunskap kan bidra till att hjälpa andra i liknande situationer.

Vi skulle vilja komma i kontakt med dig för att fråga om du är intresserad av att delta genom att delge en av oss dina erfarenheter.

Tacksam för svar till e-post: [email protected]

Med vänlig hälsning

Elisabeth, Kristina och Maria



skriven
#3: MariaS/Skellefteå

Hääärligt grönt landskap som öppnade sig när jag kom in i din blogg=)

Min morronsmothie idag bestod av 1 Avocado, 1 dl blåbär, ett savoykålsblad, en näve ruccola, 10 cm gurka, en liten apelsin och en grape, detta blandade jag ut med lite vatten och en tesked Spirulina och en tesked vetegräs.



Ha en bra dag, tänk inte gift om cell****** utan tänk "POWERmedicinsmothie" om din behandling som far i dina ådror och tillsammans med ditt sinne dödar det onda!

Kram!

skriven
#4: Den andra Mia i Skeå...

Äter flera avacados per dag.....Kolla din kalender=ses framöver. SÅ de så: Puss ljuvliga Du!

// Mia

skriven
#5: Anne

Tack MariaS för Smoothietipset, det ska jag definitivt prova. Jag tänker verkligen Cell-"gift"....alltså på engelska lite lustigt översatt....som "Cellgåva" så vi har samma tänk där....Mia; Du har rätt, vi får boka...återkommer om det. Puss!

skriven

Kommentera inlägget här :