Våra änglar i fokus i helgen.....

 
I helgen smyckas gravar och ljus tänds på landets kyrkogårdar.
Det är dagar då vi minns nära och kära som avlidit och påminner oss om de förebilder
som vandrat här före oss. Men det är också dagar att våga tänka kring sitt eget liv.
Alla ska dö en gång. Det är viktigt att förbereda sig genom att fundera på hur jag lever.
 
Allhelgona handlar om två olika dagar 
Alla helgons dagsom firas på lördagen, och Alla själars dag på söndagen. På den förstnämnda ligger fokus på dem som gått före i tron. Alla har förebilder, vare sig vi erkänner det eller inte, och vi präglas av dem vi ser upp till. Därför är goda förebilder viktiga.

På Alla själars dag på söndag handlar det om närstående som lämnat jordelivet. Därför blir det viktigt för många att exempelvis besöka kyrkogårdar och tända ljus och gå på gudstjänst där de anhörigas namn läses upp. Men också de som känner att man inte har någon direkt relation till allhelgona kan använda helgen för reflektion.

 

Jag tänder ett ljus för min dotter Madeleine och sänder henne mycket kärlek till den plats hon befinner sig nu. Livet är för de levande sägs det och det stämmer, men jag kommer alltid, alltid ha min dotter närmast mitt hjärta och minnena levande, precis som jag håller min dotter Christine närmast hjärtat. Christine pratar jag med var dag och Madeleine pratar jag med i mitt hjärta. Det är vad vi kan göra för våra nära och kära som dött. Vi håller dom levande genom att minnas, genom att prata om dom och framför allt, att prata med dom.

Dom kommer aldrig mer att svara men ibland får vi ett svar genom subtila detaljer i vardagen. Vi känner i våra hjärtan att det var ett svar som vi väntat på. Fåglar viskar ofta, även fjärilar visar vägen ibland.

Det har jag fått uppleva flera gånger. Fåglar är budbärare och fjärilar ger i alla fall mig ett hopp och en känsla av att Madeleine har det bra och att hon har en fri själ. Jag tror att hon saknar oss också, men så länge vi håller minnena vid liv finns hon och alla andra som vi känner för djupt i våra hjärtan.

 

Så låt helgen bli  fina och ljusa dagar i kärlekens tecken. Vi minns och är  tacksamma för att just vi får vara kvar en liten stund till här på jorden. 

 

Så för dig mitt älskade barn tänder jag ljus varje kväll.

Älskar dig Madeleine mest av allt i hela världen.

 

 

 

 

Kommentarer :

#1: Ella

Å vad du skriver fint fina du. Tankvärt och ger mig sinnesro att läsa dina rader. Du vet ju att du fått mig att skriva brev till mina barn som de får den dagen jag inte finns längre. Den dagen jag gjorde det var jobbig, många tårar rann. Jag satt vid vårt köksbord och skrev på datorn vid 2 tillfällen med flera timmars mellanrum. Vid varje tillfälle som jag skrev så kom en talgoxe på fönsterblecket och satt och pickade och kikade på mig genom fönstret. Där fick jag känslan att någon av mina föräldrar som inte finns var närvarande och ville ge mig en känsla och trösta mig med det svåra jag höll på mig.. (Mamma dog när jag var 6 år och pappa dog för 13 år sedan) Så vill vi se tecken och är öppna för dem så finns de! Ha nu en underbar helg och självklart tänder vi ljus för våra kära. SOLiga hälsningar från norr/Ella

skriven
#2: catarina

Ja jag tänder ett ljus för min vän som för ett år sedan just på Alla helgons dag lämnade detta jordeliv och for i väg till landet långt bort om molnen fri från all sjukdom. Detta är en helg som är både sorglig och vacker på nått sett. Att gå genom kyrkogården på kvällen denna helg är bland det vackraste som finns bland alla ljusen samtidigt som man saknar nått fruktansvärt alla det som inte kan vara med längre.
En underbar helg önskar jag dig och dina kära och ljusen får brinna hela denna helg för dem vi saknar. Kramisar!

skriven
#3: Kia(ängeln Simons mamma)

Hej Anne,blir så rörd av det du skriver om fåglar och fjärilar.
Vid vår älskade Simons grav är det ofta fåglar,fjärilar,ekorrar
och harar.Han älskade djur så det känns extra bra.Även våra katter har varit med vid graven och dom uppför sig hedrande.Dom luktar på blommor,stenen och lyktor som finns där.Det verkar som om dom vet........ha en fin helg.Kram Kia

skriven
#4: Sanna

Du skriver så levande, vackert och berörande, på något sätt får jag sånt lugnt i min sjuka kropp.
Idag var jag till gravgården och " bäddade " om min älskade mammas grav med granris, ljung och ljus. Jag pratar alltid med henne där, liksom jag gör när jag är hemma och har något glatt, sorgligt eller så längtar jag bara efter henne.
Vi har haft en nässelfjäril (nässelfjärilar?) som varje höst har flyttat in till vårt duschrum men som helt plötsligt försvinner efter några månader. Jag hoppas att det är mamma som hälsar på, det tror jag i alla fall.
Jag önskar att du får njuta av dina kära, livet, god mat ja allt som är bra för själen. Kramar Sanna

Svar: Klart att det är din mamma. Jag har också haft en nässelfjäril hemma för ett par år sedan mitt i vintern kom den fram, i februari, den fick bo i fönstret i köket tills det blev varmare och jag tror det var min dotter som ville hälsa på ett tag. En dag flög den ut i friheten. :-)
Pysseltokig optimist

skriven
#5: Tina

Finaste Anne. Denna helgen är vacker men så otroligt sorgsen för mig. 31/10 var det 5 år sedan älskade pappa begravdes.
Du skriver om din dagliga kontakt med Christine, sedan pappa dog, pratar jag med mamma varannan dag. Så har det varit i 5 års tid.......
Jag vet inte vad du tänker om livet på andra sidan, din tro på medium m.m.
Jag har en kollega som har denna gåva, och hon har gett mig "saker" från pappa som hon inte kan ha en aning om, som inte går att googla fram på internet.....jag känner mig rik på denna kontakt...
Kram och ha en skön helg

Svar: Ja du, det är en bra fråga som jag vill tro på, livet efter detta. ibland tvivlar jag och det känns inte bra att vara en tvivlare. Men jag har varit hos medium och det har känts bra och jag har fått svar som har varit påtagligt viktiga för mig. Så jag vill tro att det finns en kontakt med andra sidan, att vi lever vidare i livet efter detta. Din far vakar nog över dig, det vill jag tro!Kram på dig!
Pysseltokig optimist

skriven
#6: Ylva Lipkin

Hej Anne! Vilken fin artikel med dig i DN idag! :) Önskar dig en bra allehelgonahelg. Kram!

Svar: Tack så mycket Ylva. Viktiga frågor anser jag hur vi blir behandlade av läkare i svåra besked och denna ständiga väntan och oro. Läkarna har en skyldighet att väga sina ord anser jag. Alla är inte lika bra på att vara raka men smidiga. /Anne
Pysseltokig optimist

skriven
#7: birgitta

Jag tycker att du skriver så fantastiskt målande. Du är verkligen livdbejakande på ett sunt sätt. Det kanske är det finská blodet. Är själv halvfinne. Man tilltalas vem vet. Så mkti visdom du äger. Vilken rikedom att hå dig som en nära vän.

skriven
#8: birgitta

Min tel sim jag skriver med krånglar. Därav felstsvn i vissa ord. Önskar dig allt gott du underbara männinska. Tack att du delar med dig. Bamsekram till dig

Svar: Tack så mycket Birgitta för dina fina ord. Det värmer gott i hjärtat. Kram tillbaka.
/Anne
Pysseltokig optimist

skriven
#9: anonym

Funderar . Din älskade Madde. Uttryckte hon dödsångst. Hemsk fråga . Kanske för plågsam??????? Förlåt i så fall.

Svar: Hej Anonym, ingen fara att fråga. Ofta handlar det om rädsla att INTE fråga. Jag har bearbetat Madeleines sista tid så länge nu så jag orkar svara på frågan. Madeleine hade dödsångest i olika omgångar. I början när hon fick reda på att hon hade en allvarlig cancer. Då gick hon in i en depression och fick ångestdämpande medicin. När hon fick hjälp av en terapeut som var fantastisk vände hon totalt till att bli livsbejakande till 150%. I slutet var hon så sjuk och hade så svåra smärtor så de tog över allt annat, men timmarna innan hon dog, när hon var i en kamp att få stanna kvar tror jag hon hade oerhörd dödsångest. Det var fruktansvärt att se och jag bad sköterskorna att hon skulle få lugnande men jag vet inte om det hjälpte. Har fortfarande efter 5 år svårt att ta tillbaka de sista timmarna för det är för plågsamt för mig att plocka fram, men det går bättre nu än de första åren då jag bara såg lidandet. Nu ser jag Madde som den friska glada tjejen som älskade livet, sången, ridningen och allt det som hon älskade att göra som att resa tex eller festa med sina kompisar.
Pysseltokig optimist

skriven

Kommentera inlägget här :