Mat som medicin....del två (på samma dag)

Då var min promenad över och jag har fått röra på kroppen.
Inte så stel längre, men min kondition är urusel! Vet dock inte om det beror
på för lite motion, eller något som spökar i kroppen. Det sitter i andningen
och det kan lika gärna var biverkningar från medicinerna. Ett hjärtultraljud
väntar jag på, men än har ingen remiss kommit. Får nog ringa imorgon och
kräva en undersökning.
 
Nåväl, jag forsätter väl med några tips om mat med goda hälsoeffekter.
 
Jag äter inte mycket kött längre, nästan inte alls och gör jag det så kan det bli i
form av långkok med bra kött och grönsaker. Griskött har jag slutat med helt förutom
lite bacon ibland. Det är svårt att motstå i en söndagsbrunch. Kyckling äter jag mer men
det känns inte heller som något bra alternativ snart med tanke på hur de behandlas.
 
Jag tittade på Malou i morse och doktorerna pratade just om mat som medicin.
Jag blev så glad, för jag äter mycket av just det som dom pratade om.
 
Lax och broccoli
  Vi vet att lax innehåller bra omegafetter.
Lax är också gott att göra i många olika varianter. Men fisk överlag är bättre
för min kropp än kött. Jag tror att om man lyssnar på kroppens signaler så
kan den snart tala om vad den behöver. Särskilt efter min bröstcancer som
ju i allra högsta grad gäckar med mig, har jag börjat lyssna bättre.
 
Om man äter maten sakta och lugnt så förbränner man maten bättre.
 
Broccoli
        Broccoli är släkt med blomkål.
Risken för att utveckla prostatacancer och bröstcancer kan sänkas om man äter
mycket broccoli, det är konstaterat. Och det går nu näs­tan inte en dag utan att det
kommer en nyhet om just broccoli och andra bladgrönsaker.
 
Nedan text har jag lånat från http://dinamediciner.se/nyheter/broccoli-som-cancermedicin
 
Ett ämne i broccoli dödar cancerstamceller och hindrar nya tumörer från att växa,
visar en ny amerikansk studie.                

Studien är gjord på University of Michigan och forskarna har nu kunnat isolera den verksamma substansen och visa på vilket sätt broccoli är nyttigt.

Ämnet är sulforafan, en naturlig biokemikalie, som visat sig ta död på cancerstamceller och motverka ny tumörtillväxt. Och broccolli och fram för allt broccoligroddar innehåller massor sulforafan.

Sulforafan är egentligen ett växtgift som broccolin utsöndrar för att skydda sig från att bli uppäten. I människokroppen bryter giftet ner andra toxiska ämnen som är fettlösliga och omvandlar dessa till vattenlösliga föreningar som därmed blir ofarliga och kan svettas eller kissas ut.

Ju mognare grönsaken är desto mindre sulforafan innehåller den och helst ska den ätas okokt. Broccoligroddar innehåller mer sulforfan än en stor broccolibukett. För människan är giftet bra i små mängder, men man bör vara försiktig och inte äta för mycket okokt broccoli eftersom stora doser inte är bra för magen.

Den nya studien visar att cancersjuka möss och cellkulturer som behadlas med sulforafan tillfrisknar eftersom giftet angriper cancerstamcellerna. Därmed kan forskarna numera motivera kliniska studier av substansen på patienter med bland annat bröstcancer.

Nuvarande cytostatikabehandlingar mot cancer bromsar sjukdomsförloppet och kan i bästa fall motverka att nya tumörer bildas. Studierna av broccoli sulforafan visar däremot att cancern helt utplånas och att nya tumörer inte kan bildas då cancerns stamcellerna förstörs.

När och om de kliniska studierna av sulforafan som medicin lyckas återstår att se. Studier av den här typen tar många år eftersom läkemedel måste genomgå många och omfattande tester där alltifrån biverkningar till jämförelsestudier med placebo ska genomföras. Den nya typen av målsökande cancerbehandling är unik och om dessa studier inte lyckas, öppnar resultaten ändå för nya möjliga läkemedel i kampen mot cancercellerna.

Artikel skriven av Sofie Ingvarsdotter 2010-05-21

 

Artikeln är skriven för några år sedan men att äta broccoli är bara positivt för hälsan.

Spenat

Spenat är känt för sitt järninnehåll men innehåller även kalcium, magnesium och kalium. Spenat innehåller dessutom en ansenlig mängd A-vitamin liksom även en hälsosam dos C- och E-vitamin, tiamin, riboflavin och folsyra. För att behålla så mycket av näringsämnena som möjligt, använd den rå i exempelvis sallad.

Läs här om spenatens goda effekter. Du går ner i vikt om du äter spenat ofta.

http://www.sydsvenskan.se/sverige/minska-i-vikt-med-spenat/

 

Citron

Lite citron på fisken och i dricksvattnet gör att PH-värdet blir mer basiskt och det är också bra för kroppen att inte kroppen blir för sur. Cancerceller trivs i sur miljö. Ph stickor finns att köpa på hälsokost och apotek om man vill testa sin PH balans i kroppen över tid. Jag har gjort det  och PHt skiftar från dag till dag, men jag såg att mitt PH förändrades till mer basiskt när jag började äta mat som basisk. Man tror inte att citron är basisk men så är fallet. Så använd mycket citron i maten. Det är bara bra.                                                 

Bladpersilja

NÄRINGSVÄRDE PER 100 g
Energi 27,8 kcal
Protein 2,2 g
Fett 0,3 g
Mättade fettsyror 0,04 g
Kolhydrater 4 g
Fibrer 2,9 g
C-vitamin 182 mg
D-vitamin 0 mcg
Folat 183 mcg
Järn 3,6 mg
Zink 1,5 mg
Kalcium 340 mg

Väldigt nyttigt och gott i sallad, mat och på mackan.

Mycket persilja är bra för kroppen och här kommer ett härligt recept på Taboule som används mycket i det Libanesiska köket och är supergott till fisk och mycket annat.

Tabouleh

Det här behövs till 4 port:

1/2 kg persilja
4 stora tomater
hackad färsk mynta
2 st pressade citroner
1 småhackad lök
lite olivolja
salt, peppar
1/2 dl bulgur eller cous cous
 

Hacka persiljebladen fint, hacka  tomaterna och löken i små tärningar. Blanda allt i en skål.

Strö bulgur/couscous över, salta och peppra, häll sedan citron och olivolja över. Rör om i skålen.

Hallon och blåbär

Dessa bär är fantastiska och finns i vår natur. Är dock själv ganska dålig på att äta blåbär, men hallon kokar jag ibland från frysen för att ha i efterrätten eller glassen. Blåbär är bra för synen och hallon har fler nyttiga näringsämnen än jordgubbar.

Ska sätta på to-do-listan, smoothies med blåbär och hallon i. Ett steg till att ta i min "hälsouppdatering".

Mandel

Hälsodoktorerna i Malous program förordade att man ska äta ca30 mandlar om dagen för att få en bra blodsockerbalans mellan måltiderna. Bättre med mandel än ett äpple, dock ska mandeln vara osaltad.

Jag har ätit mandel periodvis men glömt bort det ett tag. Dags att ta fram mandeln så jag får det som vana igen.

Här kan du se klipp ur Malous program om maten och dess hälsoeffekter.

http://www.tv4.se/efter-tio/klipp/s%C3%A5-%C3%A4ter-du-r%C3%A4tt-2558781

Hur är det med vin då?

Tyvärr dricker jag inte längre alkohol alls. Jättetråkigt för ett glas rött till maten har bara berikat smaklökarna, men med mina nya mediciner (Xeloda & Sendoxan) som jag äter 3 ggr /dag får jag inte dricka vin. Vinet kan ta bort effekterna av medicinerna och det är ju dumt att riskera livet för regelbundet vindrickande. I små mängder är vin främjande för blodet, men jag vågar inte dricka alls längre.

 

Jag festar istället till det med en fantastiskt god mousserande fransk äppelcider.

Mayador Limited flaska.

Jus de Pommes Petillant

Pärlande ekologisk cideräppelmust från Ribaude.

Systembolaget Art.nr. 1990, Pris: 39 kr

Så ja, nu var det inget mer för denna gång vad gäller mat. Jag skriver inte så mycket om just mat på min blogg, det har inte blivit så, det finns så många matbloggar ändå. Min dotter tex skriver om mat på sin blogg om än på ett ganska humoristiskt och ibland "anti-rätt" sätt. Ekologiskt dock! Hon älskar mat och är lyckligt lottad som inte går upp ett gram trots att hon äter mycket och ofta. Hög metabolism där! Christines blogg http://cnulducheft.blogg.se/ 

Innan jag var runt 35 åt jag mängder, gick inte upp någonting, var smal som en kanal. Sedan hände något med omsättningen efter klockslaget 36....och nu är det inte så lätt längre. Har jag gått upp i vikt så tar det lååång tid att gå ner.

Tjolahopp på er och ta hand om både kropp och själ, lite, lite i taget så blir det inte så jobbigt.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer :

#1: Kia(ängeln Simons mamma)

Hej Anne,jag såg också på Malou och kan du tänka dej att det som var totalt förbjudet att äta för oss som har diabetes för 30 år sedan var just nötter.Men nya rön kommer dagligen.har just nu en infektion i en tå som har krånglat i 6 veckor....penicillin i höga doser och det gör ingen glad.Magen säger stopp och jag blir irriterad....inte bra.Hoppas att du har det bra och jag är alldeles säker på att det blir ett glas vin för dej inom en snar framtid:)Kram Kia

Svar: Hej Kia, hoppas tån ger med sig så du kan gå ut på våriga promenader. Här skiner solen och det är underbart ute.Kram!
Pysseltokig optimist

skriven
#2: Ella

Å vad du har lagt ner energi på att lära oss läsare om kosten. JÄTTE intressant! Ska genast anamma nyponpulver, kör också med havregrynsgröt på morgonen med blåbär och ibland hallon. Bra att vi ökar medvetenheten om VAD vi stoppar i oss! Ha nu en fin dag och hoppas att din återvunna energi håller i sig - gu vad du simma länge och långt! :)
kram på dig fina! /Ella från Norrland där vi har blia med plus 3 grader - vaaaar tog vintern vägen... ;)

Svar: Tack Ella, och här på västkusten har vi full sol, äntligen! Blå himmel och 8C. Våren är här...tjohooo!
Pysseltokig optimist

skriven

Kommentera inlägget här :