betydelse för hälsan så är det som att gå på minerad mark.
till oss den senaste trenden rekordsnabbt. Väldigt många livsmedel har
botar cancer när den väl satt sig. Det är dock aldrig försent att ändra sin kost
för att må bättre, det vet vi också. Jag tror att vi nu och i framtiden måste
tänka mer "anticancer" genom att äta rätt eftersom cancer ökar lavinartat.
Vi har tappat kunskapen om varför och hur vi bör äta mat.
i det lilla. Jag ska INTE mästra om ditt och datt utan bara berätta hur jag gjort
för att må liiiite bättre liiiite åt gången. Inga stora bombastiska livsförändringar
här inte utan något som de flesta kan pröva och se om man mår bättre.
i små doser så märks det i längden.
jag tänker kring varje måltid.
Börjar morgonen med ekologisk kravmärkt havregrynsgröt från Saltå Kvarn. Mest för
att jag själv varit där på Vidarkliniken i Järna och med egna ögon sett hur de tar hand
om allt i ett fantastiskt ekosystem. På Vidar fick vi allt från Saltås produkter. Och nej,
....jag blir tyvärr inte sponsrad med några inlägg jag eventuellt gör för något varumärke.
Havregryn är en något bortglömd stackare.
Den innehåller bl a betaglukan som sänker kolesterolet i blodet och stabiliserar blodsockernivån.
Havre innehåller mycket järn, fiber och tiamin,(B1 vitamin) som har stor betydelse för metabolism
av kolhydrater. Havre hjälper matsmältningen och tarmarna att jobba.
Hjälper dessutom immunförsvaret mot bakterieinfektioner. Den är även antioxidant.
Havre är den enda källan till vissa antioxidanter som kallas avenantramider.
Dessa tros ha egenskaper som kan skydda kroppen från åderförkalkning.
Havregryn är billig och snabb att tillaga, men jag tillagar den i låg temperatur
i ca 8 minuter. Då blir den krämigare och mjukare En dl gryn räcker gott för en portion.
Till gröten har jag 15 ml helnyponpulver och kanel som båda är mycket bra för kroppen.
1 msk helnyponpulver motsvarar en hel bunke med färska nypon.
Det innehåller 60 gånger mer C-vitamin än citrusfrukter samt antioxidanter
och livsviktiga mineraler som järn, kalcium, kalium och magnesium.
I helnypon så finns minst 40 st naturliga högaktiva hälsoämnen
aminosyror, A-vitamin, olika B-vitaminer, Biopektin, C- och E-vitamin, Fluor,
Fosfor, Jod, Järn, Kalium, Litium och några högvärdiga antioxidanter så som
Betakaroten, Kisel, Krom, Selen, Magnesium och Zink.
Man har gjort studier vid Sveriges lantbruksuniversitet som har visat att nypon kan
hämma delningen av tjocktarms- och bröstcancerceller. Desto starkare nyponkoncentratet
är desto mer hämmades cancercellerna. Man tror därför att det är C-vitamin i kombination
med de andra ämnena i nyponet som ger den goda effekten. Nypon innehåller många viktiga
antioxidanter så som flavonoider, karotenoider och antocyanider som har visat sig vara effektiva
mot både cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.
Nypon stärker immunförsvaret och håller cellerna unga.
Effektivt mot urinvägsinfektion
Den ger huden lyster och spänst
Hjälper till vid muskelkramper
Stoppar fettinlagring i ådror
Hämmar tumörer
Är blodrenande
Reglerar matsmältningen
Lindrar vid migrän, hjärtarytmi, väderspänningar, tar bort hemorrojder
Inflammationshämmande och lindrar ledvärk
Nyponpulvret har höjt mitt blodvärde från knappa 100 till 125!!!
Har inte haft så högt blodvärde på flera år sedan jag började med pulvret som jag ätit
varje dag i ca 1 månad nu. Dessutom är jag inte så stel och svag i mina leder längre
och det har varit ett stort problem för mig. Jag kan gå i och ur en bil utan större problem
och bilbekymret har varit så stort så vi tittar på en högre bil för min skull. Trappor är
också ett bekymmer men även det har förbättrats betydligt. Behöver inte kämpa mig
upp och ner utan går smidigare.
Jag köper helnyponpulvret hos en hästägare som föder upp hästar. Billigare där och det är
dokumenterat bra för hästarnas leder. Lika bra för människor!
Kanel
Kanel är väldigt gott OCH nyttigt.
Kanel reglerar blodsockret, förbättrar insulinkänslighet och är bra för hjärta och kärl.
Man ska dock inte överdosera kanel för det kan i längden ha negativa effekter
på levern. Lite strössel på morgongröten skadar inte.
I många länder används kanel i maten och jag har använt den i köttbullar och
biffar och det blir verkligen jättegott! Framför allt julköttbullarna brukar få en stänk
av både kanel och nejlika.
Efter den näringsrika och nyttiga kombogröten dricker jag en kopp starkt kaffe
och en grov macka med ost, tomat och något grönt t ex bladpersilja.
Även jag har fallit offer för det oemotståndliga kaffet som folk köar i timmar för att
köpa på helgerna i Stockholm. Jag beställer mitt via hemsidan och har det hemma
dagen efter. Och JA, det är slöseri av metall i dessa kapslar, men jag återvinner alla.
Jag är miljöbov ändå....USCH på mig! Det är förresten en present till min käre make.
Och en hallongrotta till kaffet smakar som något
Gud har sänt ner. det får vara måtta med allt. Jag tackar inte nej till en kaka, det
anser jag bara vara sunt att få njuta lite också.
Så nu var frukostanalysen avklarad och jag hoppas att du inte blev uttråkad efter
första stycket. För mig har nya frukostvanor inneburit att jag orkar mer och känner
att jag längtar till frukoststunden med en tidning och att äta i lugn på morgonen.
Vitt bröd finns inte men ibland syndar jag med Hönökakecraving och då går
det undan. En halv hönökaka senare har jag så ont i magen att jag får lägga
mig dubbelvikt av magkramper. Tål nog inte mjöl längre. Synd för det är ju så GOTT!
Ägg har jag glömt att ta upp, supernyttigt!, men det äter jag också ganska ofta,
men då blir det ingen gröt.
Detta var inga revolutionerande saker, men ändå...jag mår mycket bättre.
Nu ska jag ut i solen som vill titta fram. En rask promanad för att stärka mina ben
och hjärta.
Nästa inslag ska jag berätta om några nyttomiddags-bra-att-ha-i-frysen.
Tjingeling!
Hej vad trevligt att du lägger ut alla tips. Jag undrar var jag hittar nyponpulvret? Jag har ju följd dig på Sr. Väst och vi har ju behandlats på samma ställe. Nu flyttar jag tillbaka till Göteborg. Vänliga hälsningar //Yvonne
skriven