Mat som medicin.....

Jag har funderat mycket kring hur mycket kroppen påverkas av all mat vi äter,
och har vi verkligen möjlighet att påverka vår hälsa med matens hjälp?
Det är ju självklart tänker alla spontant, men hur än vi vrider på matens
betydelse för hälsan så är det som att gå på minerad mark.
 
Forskarnas råd och senaste rön avlöser varandra och vi konsumenter tar
till oss den senaste trenden rekordsnabbt. Väldigt många livsmedel har
cancerhämmande effekter har forskarna kommit fram till, men inget livsmedel
botar cancer när den väl satt sig. Det är dock aldrig försent att ändra sin kost
för att må bättre, det vet vi också. Jag tror att vi nu och i framtiden måste
tänka mer "anticancer" genom att äta rätt eftersom cancer ökar lavinartat.
Vi har tappat kunskapen om varför och hur vi bör äta mat.
 
Det är inte lätt att ändra på gamla vanor men jag tänkte komma med några tips
i det lilla. Jag ska INTE mästra om ditt och datt utan bara berätta hur jag gjort
för att må liiiite bättre liiiite åt gången. Inga stora bombastiska livsförändringar
här inte utan något som de flesta kan pröva och se om man mår bättre.
Jag är sannerligen ingen renlevnadsmänniska men försöker förbättra mig
i små doser så märks det i längden.
 
Nu ska jag vara lite pedagogisk och börja med frukost och berätta lite om hur
jag tänker kring varje måltid.
Börjar morgonen med ekologisk kravmärkt havregrynsgröt från Saltå Kvarn. Mest för
att jag själv varit där på Vidarkliniken i Järna och med egna ögon sett hur de tar hand
om allt i ett fantastiskt ekosystem. På Vidar fick vi allt från Saltås produkter. Och nej,
....jag blir tyvärr inte sponsrad med några inlägg jag eventuellt gör för något varumärke.
Jag går helt på mitt eget omdöme!
 
  
Havregryn är en något bortglömd stackare.
Den innehåller bl a betaglukan som sänker kolesterolet i blodet och stabiliserar blodsockernivån.
Havre innehåller mycket järn, fiber och tiamin,(B1 vitamin) som har stor betydelse för metabolism
av kolhydrater. Havre hjälper matsmältningen och tarmarna att jobba.
Hjälper dessutom immunförsvaret  mot bakterieinfektioner. Den är även antioxidant.
Havre är den enda källan till vissa antioxidanter som kallas avenantramider.
Dessa tros ha egenskaper som kan skydda kroppen från åderförkalkning.
 
Havregryn är billig och snabb att tillaga, men jag tillagar den i låg temperatur
i ca 8 minuter. Då blir den krämigare och mjukare En dl gryn räcker gott för en portion.
 
Till gröten har jag 15 ml helnyponpulver och kanel som båda är mycket bra för kroppen.
 
1 msk helnyponpulver motsvarar en hel  bunke med färska nypon.
Det innehåller 60 gånger mer C-vitamin än citrusfrukter samt  antioxidanter
och livsviktiga mineraler som järn, kalcium, kalium och magnesium.
 
I  helnypon så finns minst 40 st naturliga högaktiva hälsoämnen 
aminosyror, A-vitamin, olika  B-vitaminer, Biopektin, C- och E-vitamin, Fluor,
Fosfor, Jod, Järn,  Kalium, Litium och några  högvärdiga antioxidanter så som 
Betakaroten, Kisel, Krom, Selen, Magnesium och Zink.
 
Man  har gjort studier vid Sveriges lantbruksuniversitet som har visat att nypon kan
hämma delningen av tjocktarms- och bröstcancerceller. Desto  starkare nyponkoncentratet
är desto mer hämmades cancercellerna. Man tror därför att det är C-vitamin i kombination
med de andra ämnena i nyponet som ger den goda effekten. Nypon innehåller många viktiga
antioxidanter så som flavonoider, karotenoider och antocyanider som har visat sig vara effektiva
mot  både cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.
 
Nypon stärker immunförsvaret och håller cellerna unga.
Effektivt mot urinvägsinfektion
Den ger huden lyster och spänst
Hjälper till vid muskelkramper
Stoppar fettinlagring i ådror
Hämmar tumörer
Är blodrenande
Reglerar matsmältningen
Lindrar vid migrän, hjärtarytmi, väderspänningar, tar bort hemorrojder
Inflammationshämmande och lindrar ledvärk
Delar av texten är hämtad här http://www.grongava.se/info/articles/56/byid
 
Nyponpulvret har höjt mitt blodvärde från knappa 100 till 125!!!
Har inte haft så högt blodvärde på flera år sedan jag började med pulvret som jag ätit
varje dag i ca 1 månad nu. Dessutom är jag inte så stel och svag i mina leder längre
och det har varit ett stort problem för mig. Jag kan gå i och ur en bil utan större problem
och bilbekymret har varit så stort så vi tittar på en högre bil för min skull. Trappor är
också ett bekymmer men även det har förbättrats betydligt. Behöver inte kämpa mig
upp och ner utan går smidigare.
 
Jag köper helnyponpulvret hos en hästägare som föder upp hästar. Billigare där och det är
dokumenterat bra för hästarnas leder. Lika bra för människor!
 
Kanel
 
Kanel är väldigt gott OCH nyttigt.
Kanel reglerar blodsockret, förbättrar insulinkänslighet och är bra för hjärta och kärl.
Man ska dock inte överdosera kanel för det kan i längden ha negativa effekter
på levern. Lite strössel på morgongröten skadar inte.
 
I många länder används kanel i maten och jag har använt den i köttbullar och
biffar och det blir verkligen jättegott! Framför allt julköttbullarna brukar få en stänk
av både kanel och nejlika.
Mer om kanel finns  t ex att läsa här http://traningslara.se/kanel-nyttigt-gott-och-underskattat/
 
Efter den näringsrika och nyttiga kombogröten dricker jag en kopp starkt kaffe
och en grov macka med ost, tomat och något grönt t ex bladpersilja.
 
Även jag har fallit offer för det oemotståndliga kaffet som folk köar i timmar för att
köpa på helgerna i Stockholm. Jag beställer mitt via hemsidan och har det hemma
dagen efter. Och JA, det är slöseri av metall i dessa kapslar, men jag återvinner alla.
Jag är miljöbov ändå....USCH på mig! Det är förresten en present till min käre make.
 
                   
 
   Och en hallongrotta till kaffet smakar som något
Gud har sänt ner. det får vara måtta med allt. Jag tackar inte nej till en kaka, det
anser jag bara vara sunt att få njuta lite också.
 
Så nu var frukostanalysen avklarad och jag hoppas att du inte blev uttråkad efter
första stycket. För mig har nya frukostvanor inneburit att jag orkar mer och känner
att jag längtar till frukoststunden med en tidning och att äta i lugn på morgonen.
Vitt bröd finns inte men ibland syndar jag med  Hönökakecraving och då går
det undan. En halv hönökaka senare har jag så ont i magen att jag får lägga
mig dubbelvikt av magkramper. Tål nog inte mjöl längre. Synd för det är ju så GOTT!
 
Ägg har jag glömt att ta upp, supernyttigt!, men det äter jag också ganska ofta,
men då blir det ingen gröt.
 
Detta var inga revolutionerande saker, men ändå...jag mår mycket bättre.
 
Nu ska jag ut i solen som vill titta fram. En rask promanad för att stärka mina ben
och hjärta.
 
Nästa inslag ska jag berätta om några nyttomiddags-bra-att-ha-i-frysen.
 
Tjingeling!
 
 
 
 
 

Kommentarer :

#1: Yvonne Haglund

Hej vad trevligt att du lägger ut alla tips. Jag undrar var jag hittar nyponpulvret? Jag har ju följd dig på Sr. Väst och vi har ju behandlats på samma ställe. Nu flyttar jag tillbaka till Göteborg. Vänliga hälsningar //Yvonne

skriven
#2: Anne

http://www.hooks.se/product.aspx?productid=800005

Finns bl a hos Hööks på nätet, men vill du köpa direkt så finns det hos hästuppfödare i närheten där du bor.
I Västra Tunhem här i närheten finns att köpa direkt. http://www.nolaker.com/gn/horsegn.html
Se hemsidan för tel.nr.

Jag använder Nyponpulver Chilon, men det finns liknande produkter på hälsokost men då blir det dyrare per kg.
Lycka till Yvonne!

skriven
#3: Pia

Hej! Jo jag tror också kosten har betydelse för hur vi mår. Synd bara att ingen kan tala om vad som faktiskt är bäst för oss. Läkare står mot läkare, dietist mot dietist. Tallriksmodell med låg fetthalt mot fettiga LCHF. Jag har själv sedan tio månader valt att tro på och testa LCHF. Inget socker (kolhydrater) och lite mer fett. Dels för hålla diabetes i schack, dels för att minska i vikt. Och för att socker ger näring åt inflammationer och canser (frågade min icke LCHF-läkare sist om det och han sa att det var sant) Så, tyvärr, din frukost med havregryn och en kaka kommer inte hamna på mitt frukostbord :-) Kaffe och ägg tar jag däremot gärna :-) och kanske en omelett eller turkisk yogurt på burk med kokosflingor och hallon. Min vinst under mina tio lchfmånader: tre snabbinsulinsprutor/dag borta. 18 kilo vikt borta. Kolesterolvärdet har minskat. Blodtrycket ramlat ner ordentligt. Aldrig någonsin hunger eller sötsug längre. Var och en ska göra som den vill, det som just den personen mår bra av. Och vi är alla olika. Men jag vet vad jag kommer äta i all framtid :-)

skriven
#4: Yvonne

Hej Anne!
Jag har också börjat tänka om lite när det gäller kosten. Har i och för sig alltid tyckt att jag ätit bra. Mycket frukt, grönsaker, nötter, fisk och kyckling. Men nu är jag också inne på att göra min kropp mer basisk och håller på att testa olika recept. Och jag köper nästan bara ekologiska produkter. Även om det blir dyrare så har jag valt att prioritera det. Kram till dig och lycka till!!!

Svar: Kram tillbaka och heja dig att även du testar lite olika nyttigheter./Anne
Pysseltokig optimist

skriven

Kommentera inlägget här :